Proiectul ,,Ora de Educație Rutieră’’ se caracterizează prin complexitate, datorită dezvoltării de la o ediție la alta și în urma formelor de interacțiune cu diverse categorii de publicuri. Echipa se caracterizează prin prospețimea vârstei membrilor, prin experiența profesională și prin dorința de implicare. Ni s-au alăturat apoi voluntarii- mânați de aceleași dorințe ca noi și, cu pasi repezi, am adus proiectul în școlile din București. Pe parcursul unui an școlar împărtășim copiilor cunoștințe despre educația rutieră, aflăm care sunt curiozitătile lor și le aduce diverse personaje al căror principal atribut este curajul, mai exact domnii polițiști.
Pare interesant, nu-i așa?
Predatul este o artă. Spiritul pedagogic și maniera în care cunoștințele le sunt împărtășite celor mici, dau un rezultat diferit. Eficiența constă în adaptarea informațiilor la nevoile elevilor, prin metode interactive, jucăușe, menite să le capteze atenția sau să-i facă să asimileze un conținut cât mai mare de informații. Copiii sunt mai deschiși și mai receptivi atunci când vine vorba de jocuri și de materiale vizuale colorate. Semne de circulatie, desenele pe tablă, toate acestea reprezintă un suport didactic de încredere. Ora poate fi interactivă doar dacă tehnicile de predare sunt adaptate nevoilor celor mici.
Înarmați cu multe informații și dornici să predea în fața elevilor, lectorii interacționează zilnic cu peste 50 de copii. Noi provocări pândesc la tot pasul, căci interesul manifestat de cei mici vine la pachet cu o sumedenie de întrebări încuietoare. Curioși din fire, cei mici sunt cu mâinile pe sus toata durata orei și astfel avem parte de întâmplări inedite. Un lucru este cu siguranță interesant- faptul că și noi învățăm de la copii. Implicarea lor, împărtășirea experiențelor pe care fie le-au trăit, fie le-au văzut, ne fac să punem în balanță informațiile pe care la oferim noi și realitatea exterioară. Nu de puține ori, ceea ce se întamplă de fapt este în antiteză cu ceea ce ar fi normal să se întămple. Pietonii sau șoferii încalcă legea, sunt neatenți, iar pericolul este inevitabil. Prin acest curs, formatorii doresc corectarea comportamentelor negative și consolidarea cunoștințelor de educație rutieră.
Siguranța trebuie să fie cea care primează, iar conștientizarea acestui aspect devine un obiectiv principal!