“Ora de Educație Rutieră”, predată către 100 de cadre didactice din București

 

Dacă pe 7 noiembrie a început cea de-a patra ediție a proiectului “Ora de Educație Rutieră”, astăzi încheiem prima parte a acestuia prin finalizarea cursurilor în Sectorul 1, unde am ajuns în 26 școli, implicit în fața a 4000 elevi de clasa a III-a și a IV-a.

Mai mult, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic și ISMB, prin sprijinul Poliției Române, în cadrul proiectului s-a realizat prima metodologie de educație rutieră, în baza căreia au fost formate pe 18 și 19 noiembrie peste 100 de cadre didactice din București, urmând ca până la sfârșitul anului școlar să mai fie formate încă 400.

Intr-o singură lună, “Ora de Educație Rutieră” s-a extins și în afara școlilor, având loc trei workshop-uri de prim ajutor în incinta București Mall, unde cei mici, dar și părinții și învătățoarele acestora, au învățat lucruri utile care pot salva viața unei persoane.

 

In plus, pe lângă cei 100 studenți voluntari care sunt implicați în “Ora de Educație Rutieră”, se alătură și voluntarii #AlwaysYesToEducation, după cum spune și Tal Lahav CEO SIXT New Kopel Group, noul partener al proiectului:

“#AlwaysYesToEducation este pentru SIXT New Kopel Group mai mult decât un proiect de responsabilitate socială. Este un angajament pe care compania noastră, prin voluntarii și partenerii săi și-l asumă în fața copiilor și a societății. Educația este premisa unui viitor mai bun, de aceea inițiativele noastre sunt de importanță  majoră”.

Cursurile “Ora de Educație Rutieră” continuă de pe 15 ianuarie în Sectorul 2, urmând ca multe alte evenimente și activități în aer liber să aibă loc până la finalizarea ediției a patra de pe data de 15 iunie 2018.

De asemenea, din primavara lui 2018, proiectul va ajunge și în marile orașe din țară, precum Cluj, Iași sau Timișoara.

Organizatori: Asociaţia EDIT şi Asociaţia Împreună Pas cu Pas

Parteneri instituţionali: Primăria Municipiului Bucureşti prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive, Poliţia Română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Universitatea din București

Parteneri media: Agerpres, Bucureşti FM, Bucureşti Mall, Itsy Bitsy, Copilul.ro, Draga mea pentru copii, Ioana, Femeia de azi, Femeia, România Liberă

Sponsori: Carrefour, Generali, Rainbow International Distribution, Sim Top, Meizu, Nilox, SIXT New Kopel Group.

 

 

 

 

A început „Ora de Educaţie Rutieră” ediția a IV-a, proiect care ajunge în faţa a 25000 elevi din Bucureşti, în 2017-2018

Pe 6 noiembrie a început ediția a IV-a a celui mai mare proiect din România despre siguranță, responsabilitate și implicare, adică “Ora de Educaţie Rutieră”. Astfel, în perioada 6 noiembrie 2017-15 iunie 2018, proiectul este prezentat în faţa a 25000 elevi de clasa a III-a şi a IV-a din Bucureşti.

Organizat de Asociaţia EDIT şi Asociaţia Împreună Pas cu Pas, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin PROEDUS, proiectul promovează importanţa respectării regulilor de circulaţie rutieră şi trage un semnal de alarmă cu privire la consecinţele nerespectării acestora mai ales în proximitatea şcolilor.

Desfăşurat în toate cele 6 sectoare ale Bucureştiului, în proiect sunt implicaţi 700 învăţători, 130 şcoli, 100 studenţi şi 100 de poliţişti din cadrul Poliţiei Române.

„La prima ediție am interacționat cu 1000 elevi, dar scopul nostru a fost încă de la început să creștem și să ducem informația la câți mai mulți copii de clasa a III-a și a IV-a. Prin perseverență, prin încrederea pe care ne-au acordat-o instituțiile publice și prin determinarea întregii echipe, ajungem  cu ediția a IV-a în față a 25000 elevii și nu ne oprim aici”, declară Liviu Zorilă, manager-ul proiectului.

În urma studiului realizat la copiii de clasa a III-a, coordonat de psihologii Nicoleta Burlacu şi Ana Irina Ionescu, de la Asociaţia Împreună Pas cu Pas, au fost observate următoarele aspecte în prima ediţie a proiectului:

  • peste 37% nu știu când trebuie să se adreseze organelor de poliție
  • 70% știu care sunt cele două culori pentru semaforul destinat pietonilor
  • 81,6% cunosc semnificația termenului de “pieton”

Organizatori: Asociaţia EDIT şi Asociaţia Împreună Pas cu Pas

Parteneri instituţionali: Primăria Municipiului Bucureşti prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive, Poliţia Română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Universitatea din București

Parteneri media: Agerpres, Bucureşti FM, Itsy Bitsy, Copilul.ro, Draga mea pentru copii, Ioana, Femeia de azi, Femeia, România Liberă

Sponsori: Carrefour, Generali, Rainbow International Distribution, Sim Top, Meizu, Nilox.

 

 

„Ora de educaţie rutieră” ajunge în 60 de şcoli din Bucureşti, implicit în faţa a 10000 elevi de clasa a III-a

 

Aflat la a treia ediţie, proiectul “Ora de educaţie rutieră” a crescut de la an la an, iar în următoarele 4 săptămâni, 20 martie-14 aprilie, este prezent în faţa a 10000 elevi de clasa a III-a din 60 de şcoli din Bucureşti.

Organizat de Asociaţia EDIT şi Asociaţia Împreună Pas cu Pas, proiectul îşi propune să promoveze importanţa respectării regulilor de circulaţie rutieră şi de asemenea să tragă un semnal de alarmă cu privire la consecinţele nerespectării acestora în proximitatea şcolilor.

“Ora de educaţie rutieră” durează 50 de minute şi va fi susţinută de către echipe formate din 3 studenţi ai Facultăţii de Psihologie, împreună cu un agent de poliţie, plus învăţătorul clasei.

 

În urma studiului realizat în 2015 cu 3000 de copii de clasa a III-a, coordonat de psihologii Nicoleta Burlacu şi Ana Irina Ionescu de la Asociaţia “Împreună Pas cu Pas”, au fost observate următoarele aspecte:

  • 35% dintre aceştia nu ştiu cum pot recunoaşte un poliţist

  • peste 37% nu ştiu când trebuie să se adreseze organelor de poliţie

  • 70% ştiu care sunt cele două culori pentru semaforul destinat pietonilor

  • 81,6% cunosc semnificaţia termenului de “pieton”

    Desfăşurat în toate cele 6 sectoare ale Bucureştiului, în “Ora de educaţie rutieră” sunt implicate numeroase persoane, printre care amintim 300 învăţători, 60 şcoli, 50 studenţi şi 30 de poliţişti locali.

    Organizatori: Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului şi Asociaţia Împreună Pas cu Pas;

    Parteneri: Primăria Municipiului Bucureşti prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti;

    Sponsori: Bucureşti Mall, Autonom Grup şi Rainbow International Distribution.

     

    Copiii spun lucruri trăsnite în continuare, dar la “Ora de educaţie rutieră”

     

    După o lună de “Ora de educaţie rutieră” prin 60 de şcoli din Bucureşti, 10000 de elevi au învăţat care sunt cele mai importante reguli de circulaţie, care este rolul poliţiei şi când să se adreseze organelor de specialitate.

    Pe parcursul celor 4 săptămâni, studenţi ai Facultăţii de Psihologie şi ai Facultăţii de Jurnalism, împreună cu un agent de poliţie, plus învăţătorul clasei, au format echipe interactive spre încântarea celor mici că au parte de o oră inedită.

    Curiozităţilor elevilor de clasa a III-a au fost care de care mai amuzante şi mai interesante, amintim printre acestea: “Domnule poliţist, ce salariu aveţi”?/“Dacă intră un hoţ în casă, până veniţi dumneavoastră, putem să-i dăm cu bâta în cap”, iar la întrebarea “Cine este super eroul din viaţa voastră”, copiii au răspuns: ”Poliţia, Salvarea şi mama mea” sau “Justin Bieber este super erou”.

     

     

    Pentru a rămâne pentru totdeauna amintirile ediţiei cu numărul trei “Ora de educaţie rutieră”, organizatorii au realizat o secţiune de blog pe site unde au fost adăugate jurnale din fiecare zi a proiectului, scrise de studenţii de la Facultatea de Jurnalism.

    Mai mult, copiii şi-au pus creativitatea în practică şi au făcut machete despre “Ora de educaţie rutieră”, iar în curând va fi demarat un concurs pe pagina de Facebook a proiectului. Premiile vor fi anunţate la festivitatea care va avea loc în luna mai, când vor fi specificate şi rezultatele în urma studiului făcut din chestionarele completate de copii.

     

    Organizatori: Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului şi Asociaţia Împreună Pas cu Pas;

    Parteneri: Primăria Municipiului Bucureşti prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti;

    Sponsori: Bucureşti Mall, Autonom Grup şi Rainbow International Distribution.

    Foto credit: http://sutrazvan.ro/