Ziua 3 – Copiii spun lucruri trăsnite

A treia zi din cadrul proiectului ”Ora de educație rutieră” ne-a surprins echipele la Școala Gimnazială Titu Maiorescu, Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță, dar si la Colegiul German Goethe.

Ora debutează cu câteva elemente esenţiale: regulile semaforului, comportamentul pietonilor, însă elevilor li se pare totul floare-la-ureche , căci ei dau răspunsuri rapide şi corecte. Unul dintre elevi a afirmat că în trafic ,,poliţistul este cel mai puternic”, întrucât ,,el face legile atunci când nu merge semaforul”.

Provocaţi să ghicească semnele de circulaţie desenate pe nişte planşe, Sasha răspunde categoric: ,,Nu le ghicim, le ştim deja!”. Un alt elev a afirmat că el cunoaşte aceste semne din cartea de legislaţie rutieră a surorii lui, care învaţă pentru a lua permisul de conducere. Sosirea potilistului a fost deliciul tuturor, căci înainte de a-şi face apariţia, un băiat exclamă expresiv: ,,Este un poliţai afară!”, captând astfel atenţia celor din jur.

Aveau în faţa lor un agent e poliţie ce impresiona prin ţinută şi prin postură, un erou al zilelor noastre ce-şi îndeplineşte misiunile exemplar. Discuţia elevi-poliţist s-a petrecut într-un cadru relaxant, în care copiii au dat răspunsuri haioase.

Spre exemplu, la întrebarea: ,,De ce credeţi că se întâmplă des accidente?, un băiat a răspuns ,,pentru că oamenii se urcă beţi la volan”. Intrebările au continuat astfel: ”Domnule polițist, dacă intră un hoț la noi în casă, până veniți dumneavoastră, putem să-i dăm cu o bâta în cap?”, ”La ce vă folosesc cătușele dacă sunteți polițist la rutieră?”. Însă cel mai amuzant moment a fost acela când un elev l-a întrebat pe domnul polițist: ”Dumneavoastră ce salariu aveți?”.

joaca de-a politia

La final am rămas surpinsă de cât de dezinvolți au fost copilașii. O fetița a venit și ne-a întrebat dacă îi luam și ei un interviu. Normal că nu am putut să o refuzăm, așa că am început să-i punem întrebări. Mi-a răspuns cu o lejeritate de care eu nu dădeam dovadă la vârsta ei. După ce mititica a terminat de vorbit, iar noi am încheiat filmarea, am fost asaltați de alți copilași care își doreau să ne răspundă și ei la câteva întrebări.

Ziua s-a încheiat foarte frumos și într-o notă la fel de amuzantă cum a fost toata ziua. Copiii au venit să ne ceară autografe, au fost foarte încântați de ceea ce le-am prezentat pe parcusul „Orei de Educație Rutieră. Au spus că ne mai așteapta pe la ei, iar noi suntem nerăbdatori sa mergem și prin alte școli.

Foto credit: http://sutrazvan.ro/