Ziua 6 – Interviu cu un supererou

Prima săptamână cu „Ora de Educație Rutieră” s-a încheiat și deja ne aflăm la începutul celei de-a doua săptămâni care a început însorită, plină de entuziasm și de energie pozitivă.

Astăzi, la Școala Gimnazială Leonardo Da Vinci, înconjurat de copii, am găsit un supererou, unul care salvează vieți în fiecare zi și care veghează la respectarea legilor.

Supereroul nostru este polițist in cadrul Poliției Locale București și se numește Dogaru Florin.

Florin este supereroul bucureștenilor de mai bine de zece ani și azi  le-a explicat elevilor ce este bine să facă în trafic, cum să se comporte, cum să fie un exemplu pentru alți pietoni și cum să evite situațiile neplăcute.

După ce copiii au testat mașina poliției și au mers la clasă încântați de tot ce au învățat, supereroul Florin a rămas puțin pentru a sta de vorbă cu noi.

Iată ce am discutat:

Nicoleta Olteanu: Cum este munca de polițist?

Florin Dogaru: Este o muncă pe cât de frumoasă, pe atât de grea. Necesită multă disciplină. Întâlnești fel și fel de oameni și niciodată nu știi la ce să te aștepți. Contează foarte mult să fii calm și să nu îți pierzi răbdarea.

N.O.: „Ora de Educație Rutieră” se află deja la al treilea an. Ați făcut parte și în trecut din acest program?

F.D.: Nu, din păcate. Este primul an în care particip la acest proiect și trebuie să recunosc că pentru mine este o experiență inedită.

N.O.: Cum vi se pare „Ora de Educație Rutieră”?

F.D.: Sunt de părere că este un proiect foarte util. Este important ca elevii să conștientizeze situațiile și lumea în care trăim, trebuie să știe să se descurce în trafic pentru a evita evenimente neplăcute.

N.O.: În ultimii ani, vi se par mai conștienți copiii cu privire la pericolele din jurul lor?

F.D.: Da, așa cred, mai ales că acum au la îndemână internetul și acolo găsesc majoritatea informațiilor. Pe vremuri era mai greu, dar acum este mult mai ușor să afli informații.

N.O.: Elevii consideră munca polițiștilor ca fiind cea a unui supererou. Ce părere aveți despre asta?

F.D.: Dacă suntem priviți ca un supererou este un lucru pozitiv, nu pot decât să mă bucur. Mai ales că ei ascultă de supereroi și ceea ce spune supereroul este literă de lege. E un lucru bun.

N.O.: Uneori, copiii se tem să apeleze la poliție atunci când au probleme.

F.D.: Le-am spus mai devreme că polițistul nu este un om de care trebuie să te temi și chiar trebuie să apeleze la el atunci când au probleme. Chiar am subliniat acest lucru.

N.O.: Ce fel de întrebări obișnuiesc să vă adreseze elevii?

F.D.: Majoritatea te întreabă cum e să fii polițist. Sunt încântați când văd mașina, când văd uniforma, când aud stația. Sunt foarte încântați.

N.O.: Ați vrea să le transmiteți un mesaj atât copiilor, cât și părinților?

F.D.: Copiilor le transmit ca întotdeauna să aibă grijă când pleacă la școală, când vin de la școală și nu numai la școală, oriunde merg. Iar pe părinți îi sfătuiesc să fie un model pentru copii. Copiii imită foarte mult comportamentul părinților. Dacă părinții traversează prin locuri nepermise și copiii vor traversa.

Trebuie să înțeleagă că viața are prioritate.

Articol scris de Nicoleta Olteanu.

Foto credit: http://sutrazvan.ro/