Ziua 5 – Copilul de azi, şoferul de maine

Nu ştim cum a trecut săptămâna, dar ne aflăm la în cea de-a cincea zi de #OraDeEducatieRutiera şi încă suntem uimiţi de răspunsurile şi întrebările venite din partea copiilor de clasa a III-a. Astăzi ne-am întâlnit cu elevii Şcolilor Gimnaziale Tudor Arghezi şi Numărul 56. Sigur au văzut şi la televizor despre proiectul nostru că prea erau dornici să ne cunoască şi să vadă cum vor decurge cursurile. „Ora de Educaţie Rutieră” ne trezeşte amintiri cu noi pe băncile şcolii şi ne arată că totul într-adevăr porneşte din primii ani ai educaţiei.

Am intrat in clasa, iar pereții erau ”gătiți” de câteva decupaje realizate de copii: flori, frunze, vrăbiuțe. Era prima clasă în care am avut un sentiment de liniște, probabil tocmai pentru faptul că semăna puțin cu clasa în care am învățat și eu.  În timp ce eu eram ”pierdută” în lumea mea, colegii mei le împărțiseră copiilor câte un chestionar cu întrebări elementare legate de educația rutieră.

Prima întrebare pe care copiii au auzit-o a fost legată de câte tipuri de semafoare există. Din spatele clasei se aude o voce care tot repeta: ”Eu, eu, eu”, fetița era dornică să răspundă ea la acea întrebare. Îmi era dor să aud asta. Ajungem și la întrebările despre supereroi și ce fac ei. În toată clasa răsuna: ”Știu, știu”. Un băiețel se ridică si răspunde zâmbitor la întrebarea ”Ce face un supererou?”, mai precis că ”Un supererou încalcă regulile de circulație!”.

Momentul amuzant al zilei, unde toţi au râs cu poftă, a fost atunci când un elev a răspuns că un loc sigur pentru a se juca ar fi atunci când “doarme”, iar un loc nesigur ar fi “în cimitir pentru că ar trezi morţii”.

Sosește și clipa în care supereroul nostru din viața reală intră în clasă. Copiii au fost uimiți și foarte încântați. Domnul polițist era gata să le răspundă copilașilor la toate întrebările, dar mai întai și-a prezentat dânsul uniforma și le-a dat elevilor chipiul și stația de emisie-recepție. Deja copiii se credeau polițiști adevărați, nu mai voiau să dea mai departe „jucăriile”. În timp ce ceilalți colegi ai săi analizau obiectele din uniforma de poliție, o fetița îi adresează o întrebare: ”Domnule, polițiștii respectă mereu regulile de circulație?” .

La final, o fetiță a venit la mine, m-a luat în brațe și mi-a spus ca ne mulțumește că am venit și pe la ei și că ne mai așteaptă. Așa s-a încheiat ultima zi din prima săptămâna o ”Orei de aducație rutieră”.